Smaka Sverige

Sparreholm

Sparreholm. Foto: Hans Lundberg

Kategori

Frukt, bär och nötter

Mognadstid

Senare delen av september. Är hållbart några veckor







Frukten är stor, gulgrön med svag täckfärg och tydliga åsar. Smaken är lätt syrlig och saftig.

Ursprung

På Sparreholms gård i Södermanland upptäcktes, bland ett antal frösådda grundstammar, en planta med speciellt stora blad. Denna planta lämnades oförädlad och bar 1868 de första frukterna. Den trädgårdsmästare som fann plantan ansåg att det kunde vara en korsning mellan Rosenhäger och Astrakan. Den visades upp 1904 på en tysk fruktutställning under namnet ”Svenskt Äpple”. Sorten har sedan odlats ganska mycket i Mälardalen.

Odlingsområden

Odlingsområde I–III

Sensorik

Enligt smaktestet som genomförtslänk till annan webbplats är Sparreholm ett äpple med hög doftintensitet med både gräsiga och jordiga dofter. Mjölig konsistens och relativ hög smakintensitet med tydlig sötma.

Uppdaterad 23 januari 2015