Filmjölk ofta förkortat till fil är en trögflytande kulturmjölk med stark förankring i den svenska matkulturen. Filmjölken har för generationer haft en självklar plats på frukostbordet.
Jämtländsk vit källarlagrad getost är en ost som framställs av opastöriserad mjölk från Svensk lantrasget. Hantverket har sitt ursprung i fäbodkulturen och är en tradition som förts vidare genom generationer. Den här typen av ost har tillverkats i över 1000 år.
Vill du arbeta med förädling av lokala råvaror för att skapa mathantverk inom bageri, charkuteri eller mejeri? Nu finns möjlighet att söka Eldrimners och Torstas ettåriga yrkeshögskoleutbildning i mathantverk.
Det genuina fäbodbruket lockar en yngre generation, men det krävs insatser för att ta tillvara dess möjligheter för lokal och traditionell livsmedelsproduktion. Det menar projektledare Birgitta Sundin på Eldrimner som bedrivit ett främjandeprojekt för ökad mejeriproduktion på Sveriges fäbodar.
Det görs mycket bra inom det svenska jordbruket. Svensk mjölk produceras till exempel med mervärden inom bland annat djurskydd, djurhälsa, smittskydd, miljö och klimat. En ny sammanställning från Jordbruksverket sammanfattar några av de främsta mervärdena i den svenska mjölkproduktionen.
Lagom till sommarens ljumma grillkvällar finns nu sammanställda fakta om mervärden hos svenskt kött. Det kan göra det lättare att välja mer hållbara alternativ i köttdisken. Med mervärden menas de höga kraven på djurskydd, djurhälsa och smittskydd som skiljer Sverige från många andra länder. Andra mervärden är lägre klimatpåverkan och främjandet av ett rikt odlingslandskap med biologisk mångfald.
Sommaren står för dörren. Ute doftar det av solvarma vindar, blomstrande blommor, nyklippt gräs och grillad mat. Och när det gäller just grillning är det förutom just typen av grill som ska användas även fråga om tycke och smak när det kommer till vilka råvaror som ska läggas på den. Vilka råvaror väljer du?
Varje år får idéer och verksamheter stöd genom Lokalt ledd utveckling, Leader. Ett exempel på ett långsiktigt lyckat leaderprojekt är Kullings kalvdans som tack vare uthålligt engagemang gått från idé till aktiebolag och en skyddad geografisk beteckning inom EU.
Sörmlands Ädel är en blåmögelost framställd av pastöriserad mjölk från kor. Osten har fått stort genomslag och vunnit flera medaljer i World Cheese Award och guld i SM i mathantverk. I mars 2023 blev osten även kvalitetsstämplad av EU genom att tilldelas skyddad geografisk beteckning.