Ett värmländskt samarbetsprojekt med utgångspunkt i lokala råvaror har resulterat inte bara i två nya unika menyer, utan också en podcast om mat i kulturhistoriska miljöer.
Pepparkakan kan som bekant se ut lite hur som helst, men det verkar inte spela någon roll. Den är och förblir en av våra mest älskade kakor och den har anor tillbaka så långt som till 1300-talet.
– Kunskapsbanken är ett sätt för Jordbruksverket att fortsatt tillgängliggöra kunskap kring mat, hållbar matproduktion, turism och landsbygdsutveckling. Vi hoppas att alla som är intresserade av utveckling kring mat använder den men också bidrar till att utveckla den, sade Christina Nordin divisionsdirektör på Jordbruksverket när den nya webbplatsen Smaka Sverige lanserades på restaurang Mathias Dahlgren i Stockholm.
Nu lanserar Jordbruksverket en ny webbaserad kunskapsbank. Webbplatsen Smaka Sverige samlar information om traditionella svenska smaker, regionala produkter, mathistoria och mycket mer på ett och samma ställe.
Tack vare Skånsk dryckesstrategi har nu Länsstyrelsen i Skåne i samarbete med bland andra Smaka på Skåne kunnat påbörja sitt arbete med en terroir-atlas. Hösten 2014 påbörjades produktionen.
Den 21 september korades nötkött från Fullblodswagyu från uppfödaren Anders Larson, iWagyu/Värmvik säteri tillsammans med nötkött av rasen Angus från uppfödaren Lars-Erik Andersson på Naturbeteskött som de första råvarorna någonsin till Exceptionell Råvara. Utvecklingen fram till kvalitetsstämpeln är starten på arbetet med att få olika led i matkedjan att mötas och tillsammans utforska nya möjligheter för fler affärer med råvaror av hög kvalitet. Nu planeras en ideell förening för det fortsatta arbetet.
Vinnaren av Bocuse d’Or 2015 har korats. Det blev grannlandet Norge med kocken Ørjan Johannessen som tog hem guldet i den femtonde upplagan av Kock-VM i Lyon, Frankrike. Sverige kom på tredjeplats.
- Ni har fattat precis vad vi behöver! Det var en vanlig reaktion från lärare runt om i landet när det webbaserade läromedlet Bonden i skolan lanserades hösten 2014. Tidigare fick skolbarnen broschyrer om hur det går till hos bonden. Om skolorna hade pengar till portot. Nu har de fått ett enkelt och roligt material som är nästan lika mycket på riktigt som att besöka en gård – fast i skolan, via nätet.
Det görs mycket bra inom det svenska jordbruket. Svensk mjölk produceras till exempel med mervärden inom bland annat djurskydd, djurhälsa, smittskydd, miljö och klimat. En ny sammanställning från Jordbruksverket sammanfattar några av de främsta mervärdena i den svenska mjölkproduktionen.
Klimatförändringarna kommer på sikt ge en förlängd odlingssäsong i Sverige. Samtidigt ökar riskerna – för torka och nya sorters skadedjur. Svenska matproducenter måste anpassa sig redan nu, menar meteorolog Pär Holmgren.
Proteinskiftet sker här och nu. Konsumtionen av framför allt rött kött väntas minska framöver. Men utvecklingen behöver inte vara negativ för de svenska köttproducenterna, menar flera branschföreträdare.