Äter du svenskproducerad svecia, prästost, hushållsost, mögelost och färskost? Ostrapporten 2024 visar att hela 95% av alla i Sverige äter ost. Den visar också att vi tror att vi äter mer svenskproducerad ost än vad vi faktiskt gör.
Branschorganisationen Sveriges gårdsmejerister samlar ett hundratal hantverksmässiga mejerister. Tillsammans skapar de nätverk och utbyter erfarenheter för att utveckla hantverkskunnandet inom mejeriproduktion såsom filmjölkskulturer och ystning av ost. Med EU-medel bedriver Sveriges gårdsmejerister tre projekt som syftar till att utveckla branschens kunnande i Sverige.
Blåmögelosten Sörmlands Ädel kan nu stoltsera med EU:s geografiska märkning på förpackningen. Osten är den 14:e i raden av svenska produkter som blir skyddade av EU och som därmed kan bidra till positiva effekter för den lokala livsmedelsproduktionen och besöksnäringen.
Det görs mycket bra inom det svenska jordbruket. Svensk mjölk produceras till exempel med mervärden inom bland annat djurskydd, djurhälsa, smittskydd, miljö och klimat. En ny sammanställning från Jordbruksverket sammanfattar några av de främsta mervärdena i den svenska mjölkproduktionen.
Det svenska fäbodbruket är ett komplement till ett småskaligt gårdsbruk i skogs- eller fjällbygd. Det finns ett behov av att synliggöra det svenska fäbodbruket och att ta tillvara möjligheterna på ett bättre sätt.
Ett ökat intresse för ost och en tilltagande klimatmedvetenhet gjorde att svensk stekost och eldost fick ett riktigt uppsving förra sommaren. Konsumenternas ökade efterfrågan matchades upp av en imponerande mångfald av tillverkare och produkter. Allt talar för att trenden fortsätter även i år.
Många konsumenter i Sverige är beredda att betala extra för att få svensk ost på sin pizza. Det visar en kundundersökning som Landsbygdsnätverket har genomfört. För att få mer ljus på frågan startar de nu kampanjen #SvenskOstPåPizzan lagom till internationella pizzadagen den 1 januari.
Det våras för svensk ost! Vid höstens ost - VM i Bergamo i Italien tog Sverige inte mindre än fyra medaljer. I takt med framgångarna växer också svenskarnas nyfikenhet på den inhemska ostkulturen.
Sommaren står för dörren. Ute doftar det av solvarma vindar, blomstrande blommor, nyklippt gräs och grillad mat. Och när det gäller just grillning är det förutom just typen av grill som ska användas även fråga om tycke och smak när det kommer till vilka råvaror som ska läggas på den. Vilka råvaror väljer du?
Wrångebäcksost är en unik hårdost som tillverkas i Guldkroken, det vill säga i trakten kring Hjo. Ursprunget och traditionen har betydelse för produkten. Osten har nu fått en Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) hos EU.